Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. διαθέτει νέα ιστοσελίδα (erasmus.panteion.gr) στην οποία μπορείτε να βρείτε όλη την πληροφόρηση για το Πρόγραμμα. Το παρόν blog δεν αποτελεί ενημερωμένο διαδικτυακό τόπο του Τμήματός μας

ΑΜΕΑ


 
                                               
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+/ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΚΑ1)


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Τα άτομα  με ειδικές ανάγκες (φοιτητές και προσωπικό) αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ατόμων, δεδομένου ότι πρέπει να υπερκεράσουν τις επιπλέον δυσκολίες που τους δημιουργεί το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, ώστε να μετακινηθούν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος  ERASMUS+.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ειδικές ανάγκες δεν είναι πάντα ορατές εκ πρώτης όψεως. Στα άτομα με ειδικές ανάγκες συγκαταλέγονται έτσι εκτός από όσους αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και όσοι έχουν προβλήματα όρασης, ακοής ή πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα.  Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σεβασμό ενώ ιδιαίτερα μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην τήρηση του ιατρικού απορρήτου. Για τον πλήρη κατάλογο των αναπηριών, σύμφωνα με τον νόμο υπ. Αριθμ. 4186/ Τεύχος Α’,17.9.2013.
Επιλέξιμοι για να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση είναι όλοι οι φοιτητές που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω από φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, βάσει  γνωμάτευσης της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής που εδρεύει σε κάθε νομό.
 

Παροχή γενικής πληροφόρησης για τα άτομα (φοιτητές και προσωπικό) με ειδικές ανάγκες, από τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης


Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ και σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί τα Ιδρύματα στο Πανεπιστημιακό Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης σχετικά με την ενημέρωση και τη παροχή βοήθειας στους εισερχόμενους μετακινούμενους με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να δίνονται από το Ίδρυμά σας εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με :


  1. την προσβασιμότητα των χώρων του ιδρύματός σας 
  2. τη δυνατότητα ειδικού διακανονισμού όσον αφορά στις εξετάσεις (πχ προφορική εξέταση, περισσότερος χρόνος) 
  3. τη δυνατότητα παραχώρησης κατάλληλου δωματίου στη φοιτητική εστία 
  4. τη δυνατότητα πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες φοιτητών 
  5. τη δυνατότητα πρόσβασης σε φοιτητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από φοιτητικούς συλλόγους και τον ESN (Σύλλογο φοιτητών ERASMUS
  6. Τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου υπαλλήλου του γραφείου ΕRASMUS για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο ίδρυμά σας

Πληροφορίες για την επιπλέον χρηματοδότηση εξερχόμενων ατόμων (φοιτητών και προσωπικού) με ειδικές ανάγκες

 
·         Οι φοιτητές και το προσωπικό με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να υποβάλουν  αίτηση (εγκαίρως, τουλάχιστον 6 μήνες πριν) επιπλέον χρηματοδότησης στο Ίδρυμά τους συνοδευόμενη από λεπτομερή οικονομικό προϋπολογισμό για τις επιπρόσθετες ανάγκες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν λόγω του προβλήματος υγείας/αναπηρίας τους κατά την περίοδο μετακίνησής τους στο Ίδρυμα Υποδοχής.
·         Η περιγραφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, όχι παλαιότερη των τριών μηνών ή /και βεβαίωση από Υγειονομική Επιτροπή ή άλλο επίσημο πιστοποιητικό εν ισχύ.
·         Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων, για εξασφάλιση της υγείας των μετακινούμενων ατόμων, είναι σκόπιμο να υπάρχει επιπλέον πρόσφατη βεβαίωση που να πιστοποιεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα (όχι παλαιότερη των τριών μηνών).
·         Ενδεικτικά καλύπτονται οι παρακάτω επιπλέον ανάγκες:
  1.        Συνοδός για το ταξίδι (προς τη χώρα υποδοχής και επιστροφή) 
  2.       Ειδική μεταφορά από το Ίδρυμα Προέλευσης στο Ίδρυμα Υποδοχής ή στην επιχείρηση και τοπικά κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό 
  3.        Στέγαση σε κατάλληλα εξοπλισμένο δωμάτιο (σε περίπτωση που η φοιτητική εστία δεν διαθέτει κατάλληλο δωμάτιο) 
  4.   -     Βοηθό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας 
  5.   -     Φροντιστή ασθενούς 
  6.   -     Βοήθεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (για κράτηση σημειώσεων κ.α.) 
  7.        Ιατρική παρακολούθηση (φυσικοθεραπείες, τακτικό ιατρικό έλεγχο στη χώρα υποδοχής) 
  8.      Ειδικό διδακτικό υλικό (μπράιγ, φωτοτυπίες σε μεγέθυνση, μαγνητοφώνηση  διαλέξεων, κ.α.) 
  9.    Ιατρικά αναλώσιμα, εφόσον δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης ή ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.